Forum Forum Ford Mondeo MK2 - Wszystko o FORD MONDEO MK2 ZAPRASZAMY :) Strona Główna
POMOC Rejestracja SzukajFAQ Zaloguj
Falujące obroty na pb i gazie

 
Odpowiedz do tematu    Forum Forum Ford Mondeo MK2 - Wszystko o FORD MONDEO MK2 ZAPRASZAMY :) Strona Główna » Forum techniczne Zobacz poprzedni temat
Zobacz następny temat
Falujące obroty na pb i gazie
Autor Wiadomość
deusx
Nowy na forum


Dołączył: 15 Kwi 2011
Posty: 9

Post Falujące obroty na pb i gazie Odpowiedz z cytatem
Jako że to mój pierwszy post na forum, pragnę wszystkich serdecznie przywitać.

Na więc tak: silnik zetec 2.0 100 kw, typ hatchback (o ile ma typ znaczenie Smile)
Silnik jest zagazowany, jednak nie ma to raczej znaczenia w tej usterce.

Załączam auto, obroty są na poziomie 1800 - 1500. I tak z czasem sobie pomału spadają, nie spadały nigdy poniżej 900, w postojach np. na światłach były różne 1000 - 1500 ( i po jakieś chwili spadały do 900, zaznaczę, że silnik miał swoje 90 stopni, nawet ponad - korek) - nie robiło mi to różnicy, bo auta nie słychać w środku, a spalanie w normie.

Dziś zaczął się już denerwujący problem, bo autem zaczęło szarpać a obroty zaczęły wariować Confused

Auto na biegu jałowym, obroty są (odstępy 1 sekundowe) 600, 900, 600, 900 - i tak non stop, spadają a zaraz dodaje auto jakby sobie gazu i znów spadają itd. itd.(tutaj może świeca nie daje iskry?). W tym czasie szarpie całym autem i jest dość dziwny odgłos z silnika.

W czasie jazdy po gwałtownym dodaniu gazu silnik jakby się lekko czymś dusił chwilę i dostaję kopa.

Zaznaczę, że identyczne objawy dzieją się na benzynie jak i na gazie.

Może fałszywe powietrze ? Nie słyszę jednak, żeby coś syczało - gdzie dokładnie to sprawdzić ?

Macie jakieś pomysły ?


edit: Dodam jeszcze, że w aucie jest esp - o ile dobrze myślę, ma ono też za zadanie "zduszenie" silnika ?
Pią Kwi 15, 2011 21:24 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Reklama







Pią Kwi 15, 2011 21:24
Karol
Forumowicz


Dołączył: 08 Lut 2011
Posty: 56
Skąd: Warszawa

Post Odpowiedz z cytatem
Sprawdż podciśnienia,wszystkie wężyki czy któryś nie jest sparciały,potem wyszoruj przepływomierz TYLKO DELIKATNIE BENZYNO EKSTRAKCYJNĄ,Przemyj przepustnicę też benzyną Jak to nie pomoże to jeszcze silniczek krokowy wyszoruj w Nafcie Po tych zabiegach powinno pomóc ja jeszcze wyczyściłem w swym sondę i wymieniłem przewody i świece na orginały i od tamtej pory ma św spokój i zapomniałem co to falowanie obrotów
Jak jesteś z Warszawy to możemy pogrzebać razem,coś zaradzimy Cool
Sob Kwi 16, 2011 16:14 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
deusx
Nowy na forum


Dołączył: 15 Kwi 2011
Posty: 9

Post Odpowiedz z cytatem
Podjechałem do mechanika na diagnostykę, powiedział że coś się rozszczelniło (coś z sondą lambda) i komputer nałapał błędów, skasował błędy i naprawił obroty. Był spokój na parę dni, jednak wczoraj zaczęła się świecić poduszka (może zbieg okoliczności) - odłączenie aku na chwilę pomogło na parę godzin, jednak znów miga ;/ Ponad to, po odłączeniu aku silnik znów zaczął falować, dziwnie się zachowywać ale po chwili było wszystko ok i jak na razie nie ma problemów z autkiem poza tą poduszką Confused
Pią Kwi 22, 2011 05:18 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Karol
Forumowicz


Dołączył: 08 Lut 2011
Posty: 56
Skąd: Warszawa

Post Odpowiedz z cytatem
Przewody pod fotelami kierowcy i pasażera zobacz Tam często nie styka kostka
dzięki temu że się często fotel przesówa
Pią Kwi 22, 2011 14:38 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
deusx
Nowy na forum


Dołączył: 15 Kwi 2011
Posty: 9

Post Odpowiedz z cytatem
Czytałem o tym, gdzie dokładnie są te przewody ? Trzeba dywan cały od podłogi podnosić ? Fotel wyciągać czy tylko odsunąć wystarczy ?

Mondka mam dopiero tydzień więc się uczę wszystkiego Smile
Pią Kwi 22, 2011 21:48 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Karol
Forumowicz


Dołączył: 08 Lut 2011
Posty: 56
Skąd: Warszawa

Post Odpowiedz z cytatem
Wystarczy odsunąć fotel,(żółte wtyczki )sprawdz czy nie jest gdzieś któryś kabel uszkodzony w moim przypadku jest trochę wtyczka lużna i czasem jak ktoś kopnie tam nogo lub przesunę fotel zaczyna migać Cool
Sob Kwi 23, 2011 05:23 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
deusx
Nowy na forum


Dołączył: 15 Kwi 2011
Posty: 9

Post Odpowiedz z cytatem
Odpiąłem, psikałem wd40, podpiąłem i już nie miga, dzięki za informację Smile
Sob Kwi 23, 2011 19:11 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Reklama







Sob Kwi 23, 2011 19:11
Wyświetl posty z ostatnich:    
Odpowiedz do tematu    Forum Forum Ford Mondeo MK2 - Wszystko o FORD MONDEO MK2 ZAPRASZAMY :) Strona Główna » Forum techniczne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Skocz do: 
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Forum Ford Mondeo MK2 - Wszystko o FORD MONDEO MK2 ZAPRASZAMY :)  

To forum działa w systemie phorum.pl
Masz pomysł na forum? Załóż forum za darmo!
Forum narusza regulamin? Powiadom nas o tym!
Powered by Active24, phpBB © phpBB Group
Design by Vjacheslav Trushkin / Easy Tutorials (Photoshop Tutorials)